Kuivaruoka: ravinnon kulmakivi
Corn crushed, spelt flakes, pea flakes, barley, barley flakes, oat flakes, oatkernel, buckwheat, wheat flakes, plata millet, Quinoa seeds (4,5%), canary seed, pumpkin seeds husked (3%), amaranth Puffed (2,5%), linseed (2%), sweet pepper, carrots, ribwort, lucerne, silver millet, Perilla seeds (1%), Beetroot, Apples, red millet, calcium carbonate, mealworms (0,5%), Buffalo worms (0,4%), semolina bran
Proteiini 14%, rasva 5.5%, kuitu 6%, kalsium/fosfori 0.6/0.4%wheat, barley flakes, peeled oat, multigrain pellets, wheat, puffed barley, maize, red oat, maize flakes, pea flakes, carob, sweet lupin flakes, maize puffed, dried banana, buckwheat, sunflower seeds, bean flakes, fructooligosaccharides yucca extract
Tuoreruokinta
Tuoreruoka kesyrotilla tulisi olla monipuolista, terveellistä ja vaihtelevaa. Tuoreruuan on toki tärkeä olla osana terveellistä ja tasapainoista ravintoa, mutta tuoreruoka on myös todella tärkeä osa rottien henkistä hyvinvointia elintärkeän virikkeen muodossa. Päivittäin vaihtuva ja eri tuoksuja sisältävä ruoka-annos on erinomainen virike rotille, ja he nauttivat suuresti päästessään syömään herkullisia ruokia. Moni rotta osaa päivittäin odottaa tuoreruoka-annostaan.
Tuoreruuankin kanssa on tärkeää tiedostaa, mitä rotilleen syöttää. Herkästi saattaa ruokinta mennä pieleen ja epäterveellisen puolelle, jos tarjotaan tuoreita liian paljon tai vääränlaista ruokaa.
•Tuoreruokaa tulisi antaa vain noin ruokalusikallisen verran päivässä per rotta.
•Noin puolet tuoreruuasta olisi hyvä koostua lehtevistä tummista vihreistä. Näitä voi tosin antaa vapaamminkin, ja jopa istuttaa häkin biopohjaan/ulkoilualueelle vapaasti saatavaksi.
•Valkoiset viljat kannattaa jättää mahdollisimman vähälle tuoreruuassa. Puuroja ja pastaa ei tulisi tarjoilla kuin aniharvoin, ja silloinkin vain pienissä määrin. Riisiä voi antaa hieman useammin (sitäkin tosin harvoin) ja tuoreruokaan sisällyttää esimerkiksi tattarihiutaleita tai ohrahelmiä. Puurotkin kannattaa tehdä mieluummin ohraan ja tattariin kauran ja vehnän sijasta.
•Yleisen luulon sijaan eläinproteiinia, etenkin lihaa, ei kovin usein kannata antaa. Kasvaville rottasille proteiinin saanti on tärkeää, mutta eritoten yli 18kk ikäisten rottien proteiinintarve on todella matala. Tuoreruuassa tarjottavan eläinproteiinin olisi hyvä olla kananmunaa tai kalaa. Eritoten punainen liha olisi tärkeä jättää pelkäksi herkuksi.
•Pyri tarjoamaan aina vähintään neljää eri ainesosaa jokaisessa annoksessa. Näin saat monipuolisen aterian. Isoja satseja yhtä vihannesta tai hedelmää ei ole yhtä hyvä antaa, kuin pieniä annoksia monesta eri vihanneksesta tai hedelmästä. Rotat eivät tarvitse eri ruokia paljon, mutta monipuolisuus on hyvästä.
Harvassa ovat ruuat, joita kesyrotta ei saisi syödä. Käydään ne ensimmäiseksi läpi:
•Tuliset ruuat, esimerkiksi kovin tulista chiliä ei tulisi rotille koskaan tarjota.
•Homeinen ruoka ja homejuustot.
•Lakritsijuuri, jonka on todettu mahdollisesti aiheuttavan neurologisia oireita kesyrotilla. Lakritsijuurella pienissä määrin saattaa olla myös terveysvaikutuksia, mutta lakritsit kannattaa kaikissa muodoissaan jättää rotilta pois.
•Kuivatetut ja kypsentämättömät pavut, eritoten soija- sekä kidneypavut.
•Kovin tahmeat ruuat, kuten maapähkinävoi, ovat tukehtumisriski rotille. Lisätyllä vedellä tahmeat ruuat voi saada rottaystävällisiksi, ja esimerkiksi maapähkinävoi saattaa joskus olla hyvä laimennettuna lääkkeiden antamiseen.
Kovin mausteisia, sokerisia tai rasvaisia ruokia rotilla tulisi välttää. Ihmisten ruokien jämiä ei kannata kovin herkästi antaa, etenkin jos niitä on maustettu. Sokeri taas pilaa rottien hampaat ja voi oikeasti aiheuttaa jopa vakavia terveysongelmia kuten hammasjuuripaiseita. Rasva ja sokeri myös lihottavat todella herkästi. Jätäthän myös hunajan mahdollisimman vähälle, koska se on rotille epäterveellistä.
Mitä rotat sitten saavat syödä? Listä on pitkä, runsas ja monipuolinen!
Hedelmät ja marjat:
Aprikoosi (ei kiveä)
Avokado (ei kuorta, ei kiveä)
Appelsiini
Banaani
Omena (ei siemeniä)
Verkkomeloni
Kirsikka (ei kiveä)
Klementiini
Kookos
Taateli
Viinirypäleet
Hunajameloni
Kiivi
Kumkvatti
Sitruuna
Lime
Mandariini
Mango
Nektariini
Papaija
Persikka
Passionhedelmä
Päärynä
Persimon
Granaattiomena
Viikuna (pienissä määrissä)
Mansikat
Mustikat
Vesimeloni
Pensasmustikka
Mustaherukka
Vadelma
Karhunvatukka
Puolukka
Seljanmarja
Azukipapu
Parsa
Munakoiso (hapan raakana)
Bambu
Pavunversot
Punajuuri
Pak choi
Härkäpapu
Parsakaali
Ruusukaali
Myskikurpitsa
Cannellipapu
Porkkana
Kukkakaali
Selleri
Kikherne
Sikuri
Apilanlehdet
Lehtikaali
Kesäkurpitsa
Krassi
Kurkku
Voikukanlehdet
Fenkoli
Artisokka
Tarhapapu (kypsennettynä)
Kaali
Purjo (kypsennettynä)
Linssit
Salaatti (pienissä määrin)
Sienet
Palsternakka
Herneet
Paprika
Peruna
Kurpitsa
Retiisi
Punakaali (pienissä määrin)
Soijapavut
Pinaatti
Lanttu
Maissi
Bataatti
Sokeriherne
Tomaatti
Nauris
Kommentit
Lähetä kommentti